Μ. Συντυχάκης: Το αποκρουστικό αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης αποτυπώνεται σε κάθε άρθρο (Βίντεο)

Το «αποκρουστικό αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης» αποτυπώνεται «σε όλο του το μεγαλείο» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως σημείωσε, τα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν αναιρούν τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική, όχι μόνο δεν φτάνουν να καλύψουν τις απώλειες των λαϊκών στρωμάτων, πόσο μάλλον τις ανάγκες τους, αλλά στην πραγματικότητα έρχονται να προωθήσουν παραπέρα μια σειρά από αντιδραστικούς στόχους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξήγησε ότι τα μέτρα είναι απόλυτα εναρμονισμένα, με την λεγόμενη «επενδυτική αναβάθμιση», που θα εξασφαλίζει φτηνό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με «εχέγγυο» τα δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και τον λογαριασμό στον λαό, υποβαθμίζοντας και απαξιώνοντας τις λαϊκές ανάγκες για μισθούς και συντάξεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής από εργοδοτικά εγκλήματα, πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς.

Και πρόσθεσε ότι για τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων, των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών σκοτώνονται και σακατεύονται εργάτες, όπως στην Πάτρα χθες, στη γέφυρα που κατέρρευσε στα Μποζαΐτικα και από κάτω οι Ρομά να μαζεύουν παλιοσίδερα για να ζήσουν. Το αποτέλεσμα να έχουμε νεκρό και τραυματίες με κάποιους από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση και μέχρι τώρα είναι άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων που βρίσκεται κάτω από τόνους μπετόν και σίδερου. Είναι η πολιτική που αφήνει “λυμένα” τα χέρια της κάθε ΑΒΑΞ ΑΕ, να ασυδοτεί, για να επιβάλει δουλειά χωρίς μέτρα ασφάλειας, με απλήρωτους, κακοπληρωμένους εργάτες, με δουλειά ήλιο με ήλιο.

Επίσης υπογράμμισε ότι είναι η ίδια πολιτική που αντιμετωπίζει το δάσος και τη γη ως εμπόρευμα για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των κατασκευών, της Ενέργειας, του τουρισμού κ.ά.

Απόδειξη, το διαρκές έγκλημα, να καίγεται όλη η Ελλάδα για 7η ημέρα, σήμερα σε Κάρυστο, Κέρκυρα, Αίγιο και Ρόδο, στις οποίες μάλιστα, οι πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτα, απειλείται η ανθρώπινη ζωή και καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον, με το πρόσχημα ότι για την καταστροφή φταίει η κλιματική αλλαγή.

Επιστρέφοντας στα του νομοσχεδίου ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι δεν έχουν παραιτηθεί ποτέ από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, την απόσπαση μεγαλύτερης υπεραξίας από τον ιδρώτα τους, την εξασφάλιση μεγαλύτερης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων χωρίς ρίσκα, την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς τους έναντι των ανταγωνιστών τους.

Απόδειξη, είπε, είναι η «πρωτοφανής» διάταξη του παρόντος νομοσχεδίου για εργασία μέχρι και τα 74 έτη. Με την επίκληση της «βιωσιμότητας των συντάξεων ΕΕ και ΟΟΣΑ δίνουν οδηγίες για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Δουλειά δλδ μέχρι τα βαθιά γεράματα με «κερασάκι στην τούρτα» τα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας για μακροχρόνια ανέργους, στο άρθρο 61!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ γίνονται ο «Δούρειος Ίππος» για να αυξηθούν τα όρια εργασίας. Κάτω από την απαράδεκτη αιτιολόγηση πως μεγάλο τμήμα εργαζομένων δεν έχει προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, στην ουσία καταργείται η μακροχρόνια ανεργία. Να, γιατί το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είχε και έχει σε πρώτο πλάνο το πάγιο αίτημα – διεκδίκηση, τα χρόνια ανεργίας να είναι συντάξιμα.

Και κάλεσε την κυβέρνηση, τον υπουργό να αποσύρει την εν λόγω διάταξη, καθώς είναι «απαράδεκτη, αντιδραστική»

Σχετικά με τα υπόλοιπα άρθρα ο Μ. Συντυχάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Οι διατάξεις των άρθρων 3-19 του Α΄ μέρους αναφορικά με την αναπροσαρμογή των συντάξεων, κινούνται στην ίδια λογική του αντεργατικού νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο συνεχίζει και επεκτείνει η ΝΔ. Είναι αποτέλεσμα των διαδοχικών αντιασφαλιστικών νόμων, που αποτελούν πρόκληση για κάθε σημερινό και αυριανό συνταξιούχο.

Όλες οι κυβερνήσεις αποδείχθηκαν συνεταιράκια στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης: Τσάκισαν τις συντάξεις οδηγώντας ακόμα και σε μειώσεις 30%-40%, εξανέμισαν την προβλεπόμενη δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, νομιμοποίησαν την κλοπή δισεκατομμυρίων ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων.

Στα άρθρα 3 και 4, για καθαρά τεχνικούς λόγους δεν είχε γίνει επανυπολογισμός της σύνταξής τους και δεν φαινόταν αν υπάρχει προσωπική διαφορά κ.λ.π. και παρέμενε η σύνταξη ενιαία. Τώρα, με την παρούσα διάταξη γίνεται επανυπολογισμός. Δεν συνιστά όμως “περαιτέρω στήριξη των συνταξιούχων”, όπως λέει. Ψηφίζουμε παρόν.

Το άρθρο 17, αναφορικά με την Αύξηση συντάξεων νέων ασφαλισμένων. Αφορά υπολογισμό συντάξεων που είχαν γίνει με τον ν. 2084 του μακρινού 1992 για κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων στρατιωτικών κλπ, που δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με τους επανυπολογισμούς του Κατρούγκαλου και δεν μπορούσαν να πάρουν την αύξηση του 7,75 από 1/1/2023. Ψηφίζουμε επίσης ΠΑΡΟΝ.

Για τον Συντάξιμο μισθό στρατιωτικών 5-7, γίνεται ένα τσουβάλιασμα άσχετων κατηγοριών δικαιουμένων, που για κάποιες θα μπορούσαμε και να συναινέσουμε. Έτσι όμως που τις ομαδοποιείται είμαστε αναγκασμένοι να το καταψηφίσουμε. Τα άρθρα 8-15 αναφέρονται σε πολεμικές συντάξεις άρα έχουν να κάνουν με μηδενικό έως και μικρό αριθμό προσώπων.

Στην πράξη όμως με την υπέρμετρη φορολογία, τις κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ και με διάφορους άλλους τρόπους θα του τα παίρνει το κράτος που στην πράξη σημαίνει πραγματική μείωση των συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος υπολογισμού είναι αντεργατικός. Άλλωστε, το ομολογείται κι εσείς. Δλδ νομιμοποιείται τον νόμο Κατρούγκαλου. ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ επιχαίρουν για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού Συστήματος, μεταφέροντας τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, απαλλάσσοντας την εργοδοσία.

Η άμεση απαίτηση όλων των συνταξιούχων είναι να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και να δοθούν εδώ και τώρα γενναίες αυξήσεις, για αξιοπρεπείς συντάξεις. Αυτό το αίτημα στηρίζει σε όλους τους τόνους το ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι εν ενεργεία και συνταξιούχοι δεν πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη: Ούτε αυξήσεις στις εισφορές χωρίς αντίκρισμα, ούτε τις σημερινές συντάξεις πείνας.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στήριξε τους αγώνες των επαγγελματιών και των συνταξιούχων και κατέθεσε επανειλημμένα τις προτάσεις του διεκδικώντας:

  1. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση του ποσού της εισφοράς για την Υγεία. Πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών για το 2023.
  2. Δημόσιο, υποχρεωτικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  3. Αυξήσεις στις συντάξεις, διπλασιασμό των σημερινών ποσοστών αναπλήρωσης και αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  4. Κατώτατη σύνταξη που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, π.χ. στα 650 ευρώ σήμερα, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος.
  5. Πλήρης σύνταξη στα 30 έτη εργασίας. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 60 έτη για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, στη βάση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί.
  6. Το σύνολο των δαπανών για την Υγεία και την Πρόνοια να αποδίδεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  7. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών, αυξήσεις σε συντάξεις και προνομιακά επιδόματα. Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Να επιστραφούν τα κλεμμένα αποθεματικά.

Για το άρθρο 19 καταψηφίζουμε. Είναι ένας αχταρμάς που δεν βγάζεις άκρη και είναι φωτογραφικές διατάξεις που έχουν σχέση πάντα με τον περίφημο επανυπολογισμό του Κατρούγκαλου σε ειδικές κατηγορίες του δημοσίου».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί